DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
STERLIN 41,0337 % -0.05
FRANG 35,4067 % -0.62
ALTIN 2.500,70 % 1,40
BITCOIN 66.793,28 0.572

En Çok Cariyesi ve Çocuğu Olan Padişah Kimdir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
En Çok Cariyesi ve Çocuğu Olan Padişah Kimdir?

3.Murad en çok çocuğu ve cariyesi olan Osmanlı padişahı olarak bilinir. Bu makalede, III. Murad dönemindeki önemli olayları, sanatsal gelişmeleri, ilginç detayları, kaç eşi ve cariyesi olduğunu ayrıca 3. Murad’ın kaç çocuğu olduğunu keşfedeceksiniz.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyıldaki en ihtişamlı dönemlerinden biri, 3. Murad’ın 1574-1595 yılları arasındaki saltanatıdır. Bu dönemde imparatorluk, siyasi, askeri ve kültürel açıdan zirveye ulaşarak Avrupa’da ve Ortadoğu’da büyük bir güç haline gelmiştir. Bazı tarihçiler bu dönemi Osmanlı Deveti’nde gerilemenin başlangıcı olarak kabul ederler.

3.Murad Kimdir?

Murad, 1546 yılında II. Selim’in oğlu olarak dünyaya gelmiştir. III. Murat’ın annesi asıl adı Cecilia Baffo olan Venedik asıllı Nurbanu Sultan’dır. Babasının vefatından sonra tahta çıkan 3. Murad, aynı gün 5 şehzadeyi boğdurmuştur. Saltanatının ilk yıllarında Sokullu Mehmet Paşa’yı görevde tutmuş  ancak onun gücünü zamanla zayıflatmıştır. Bu dönemde Sokullu Mehmed Paşa bir suikast sonucu öldürülmüştür. 3. Murad annesi

3.Murad Döneminde Osmanlı Devleti:

Siyasi Güç ve Fetihler: 3. Murad döneminde Osmanlı Devleti, Avusturya, İran ve Gürcistan gibi güçlü rakiplerine karşı zaferler kazanarak topraklarını genişletmiştir. Özellikle Gürcistan seferi ve Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra uzun yıllar durgunluk yaşayan Avusturya cephesindeki seferler bu dönemin önemli olayları arasındadır. Bu dönemde imzalanan 1590 Ferhat Paşa antlaşması ile Osmanlı Devleti doğuda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.

Ekonomi: 3. Murad döneminde uzun süren savaşlar Osmanlı ekonomisini olumsuz etkilemiştir. Ayarı düşük akçe ile ödenen maaşlar yeniçerilerin isyanına neden olmuştur. Bu dönemde İngiliz tüccarlara geniş ayrıcalıklar verilmiştir.

Saray Hayatı: 3. Murad, saray hayatına oldukça düşkündü. Harem’de birçok cariye ve hizmetli bulunmakta, sarayda düzenlenen eğlenceler ve törenler oldukça gösterişlidir. ^. Murad İstanbul’dan hiç ayrılmamıştır.

3.Murad’ın Kaç Çocuğu Var?

III. Murad öldüğünde 49 çocuğu vardı. Ayrıca cariyelerden 7 tanesinin de hamile olduğu söylenmektedir. Bu sayı, Osmanlı padişahları arasında en fazla çocuğu olan hükümdar olmasını sağlamıştır.

3.Murad’ın Kaç Eşi ve Cariyesi Var?

Murad’ın tam olarak kaç eşi ve cariyesi olduğu bilinmemekle birlikte, bu sayının oldukça fazla olduğu tahmin edilmektedir. Kayıtlara göre 6 resmi eşi ve 40’tan fazla cariyesi olduğu bilinmektedir.

3.Murad’ın Gizemli Ölümü

Murad, 1595 yılı Ocak ayının sonlarında, 50 yaşında vefat etmiştir. Ölüm nedeni ise tarihçiler arasında tam olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre ölüm nedeni şunlar olabilir:

Soğuk Algınlığı: Kaynaklara göre 3. Murad, ölümünden yirmi gün kadar önce soğuk algınlığı sebebiyle rahatsızlanmıştı. Bu soğuk algınlığının şiddetlenmesi ve zatürreye dönüşmesi ölümüne yol açmış olabilir.

Mesane Hastalığı: Dönemin tarihçisi Selânikî, padişahın “mesâne zahmeti”ne müptelâ olduğu ve hastalığının arttığı söylentilerinin ortaya çıktığını belirtir. Bu bilgiler 3. Murad’ın böbrek yetmezliği veya idrar yolu enfeksiyonu gibi bir mesane hastalığından muzdarip olduğunu gösteriyor olabilir.

Mide Hastalığı: Âlî Mustafa ise 3. Murad’ın mide rahatsızlığı çektiğini yazar. Bu bilgiler 3. Murad’ın ülser veya gastrit gibi bir mide hastalığından muzdarip olduğunu gösteriyor olabilir.

Böbrek Hastalığı: Hekimi Domenico Hierosilimitano ölümünü böbrekle ilgili bir hastalığa bağlar. Bu bilgiler 3. Murad’ın böbrek yetmezliği veya böbrek taşı gibi bir böbrek hastalığından muzdarip olduğunu gösteriyor olabilir.

Sara Hastalığı: 1578-1581 yılları arasında İstanbul’da bulunan Salomon Schweigger, padişahın sara hastası olduğundan ve bu sebeple gözden uzak bir hayat sürdüğünden söz eder. Bu bilginin doğruluğu ise tartışmalıdır.

YORUM YAP