DOLAR 34,1065 % 0.23
EURO 37,9534 % 0.2
STERLIN 44,9060 % -0.09
FRANG 40,2912 % 0.13
ALTIN 2.812,25 % -0,46
BITCOIN 60.918,03 5.621

Korkutan Deprem! 5.0 Büyüklüğünde Sarsıntı  

Yayınlanma Tarihi : Google News
Korkutan Deprem! 5.0 Büyüklüğünde Sarsıntı  

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde şiddetli bir deprem meydana geldi. AFAD’ın verilerine göre, deprem 5.0 büyüklüğünde kaydedildi ve 7 kilometre derinlikte oluştu. Şu an için can kaybı veya önemli bir hasar bildirimi yapılmadı, ancak yetkililer olası durumları yakından izlemeye devam ediyor. Bölge halkı, deprem sırasında kısa süreli bir panik yaşarken, güvenlik güçleri ve acil müdahale ekipleri de bölgeye sevk edildi. Depremin artçı sarsıntılarının olabileceği ihtimaline karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuldu. 

Uzmanlar, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlara olası artçılara karşı tedbirli olmaları gerektiğini hatırlatarak, yetkililerin tavsiyelerine uymalarını öneriyor. Pazarcık ve çevresinde olası hasar tespit çalışmaları hızla başlatıldı. Deprem, çevre illerde de hafif şekilde hissedildi. 

Deprem Anında Neler Yapmalıyız? 

Deprem anında yapılacak doğru hareketler hayat kurtarıcı olabilir. İşte dikkat edilmesi gerekenler: 

Güvenli Bir Yerde Durun 

Deprem sırasında iç mekandaysanız hemen sağlam bir mobilya altına girin ve başınızı koruyun. Eğer yakınınızda sağlam bir eşya yoksa, iç duvar kenarlarına çöküp başınızı ve boynunuzu ellerinizle koruyun. Camlardan, ağır eşyalar ve dolaplardan uzak durun. Dışarıdaysanız ise binalardan, elektrik direklerinden ve ağaçlardan uzak bir alana geçin. 

Asla Asansör Kullanmayın 

Deprem anında asansör kullanımı tehlikeli olabilir. Binayı terk etmek için merdivenleri kullanmak daha güvenlidir, ancak sarsıntı sırasında hareket etmemek en iyisidir. Sarsıntı bitene kadar sabit kalmak hayati önem taşır. 

Güvenli Yolları Kullanın 

Depremden sonra binadan çıkmanız gerekiyorsa, çevrenizde düşen moloz veya devrilen eşyalar olabileceğini unutmadan dikkatli bir şekilde hareket edin. Tahliye sırasında kalabalık alanlardan ve dar geçitlerden kaçınarak açık bir alana geçin. 

Aracın İçindeyseniz 

Eğer araçtaysanız, aracı güvenli bir yere çekip bekleyin. Köprü, üst geçit ve tünel gibi riskli yerlerden uzak durun. Araçtan inmek zorunda kalmadıkça içeride kalmak güvenlidir. 

Artçılara Karşı Dikkatli Olun 

Deprem sonrasında artçı sarsıntılar olabilir. Bu nedenle, güvenliğiniz için binaya geri dönmeden önce artçı sarsıntıların bitmesini bekleyin. Ayrıca yetkililerin yönergelerine uyarak gerekli tedbirleri alın. 

Acil Durum Planı Hazırlayın 

Deprem anında nasıl davranacağınızı önceden planlamak, ani durumlarda soğukkanlı kalmanızı sağlar. Aile bireylerinizle birlikte bir acil durum planı yapın ve herkesin nereye gideceğini, nasıl iletişim kuracağını belirleyin. Evdeki tehlikeli eşyaları sabitleyerek riskleri en aza indirin. 

Deprem Çantası Hazırlayın 

Deprem sonrası acil ihtiyaçlarınızı karşılamak için bir deprem çantası hazırlayın. Bu çantada ilk yardım malzemeleri, su, kuru gıda, fener, battaniye ve önemli belgelerin kopyaları bulunmalıdır. Bu sayede depremden sonra temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. 

Deprem anında doğru adımlar atmak, can güvenliğinizi artırmanın en önemli yoludur. 

YORUM YAP